Koliko puta vam se desilo da baš kad se „nameračite“ da perete prozore padne kiša, ili napravite sendvič a on vam ispadne baš na stranu gde su sastojci..? Jednostavno neočekivano nešto krene naopako. Ovakve situacije poznate su kao Marfijev zakon.

Veruje se da je Marfijev zakon nastao 1949. godine u vazduhoplovnoj bazi u Kaliforniji za vreme rada na projektu o uticaju akceleracije na pilote. Dobrovoljci prepuni elektroda bili su priključeni na eksperimentalni uređaj, koji je neočekivano usred eksperimenta samo stao. Prema legendi je, u tom trenutka, Marfi izgovorio sudbonosne reči. Prema rečima jednog drugog inženjera, Marfi je za grešku krivio asistenta govoreći: „Ako ovaj momak može išta da pokvari, pokvariće!“

Kasnije su inženjeri ovu rečenicu koristili u međusobnom razgovoru kao izreku — „Ako se može dogoditi, dogodiće se.“

Drugi, uključujući i Marfijevog sina, tvrde da je prvobitna izjava glasila: „Ako se neki posao može obaviti na dva i više načina, a samo jedan vodi u propast, biće urađen baš na taj način“. U koju go dverziju verujete da je tačna, nebitno je. Marfi je ušao u istoriju.

Međutim, i pre Marfija ljudi su bili svesni da se pehovi dešavaju. Viktorijanski satiričar Džejms Pajn 1884. godine je opisao pojavu koja je postala možda najčuveniji Marfijev zakon: „Hleb namazan puterom uvek pada na pod namazanom stranom“. Varijante su poznate i pod nazivima Finaglov zakon ili, kod Britanaca, Sodov zakon.

Vremenom je Marfijev zakon dobio niz nastavaka u obliku aksioma, postulata, univerzalnih istina, saveta i još mnogo toga. Evo nekih od njih:

1.Što vas manji broj kilograma deli od idealne težine, to je teže rešiti ih se.

2.Što ste u boljem izdanju, to je izvesnije da nikoga neće biti u gradu.

3.Najteži poslovi izgledaju najjednostavnije.

4.Što ste u lošijim odnosima s nekim, to je veća verovatnoća da ćete u bliskoj budućnosti sarađivati.

5.Greška iz pretpostavke će se pojaviti u zaključku!

Što se više trudite, sve vam slabije „ide“, niko vas ne ceni i ne uvažava, a čim vam postane svejedno odjednom su svi tu. Jede vam se određeni slatkiš već nedelju dana ali ga nema u prodavnici, a na dan kada vam se ne jede on je izložen na najvidjivijem mestu u radnji. I večita situacija: čekate svaki dan isti autobus a uvek dolazi onaj koji vam ne treba, ali zato kada dođe vikend i vi čekate onaj koji je stalno dolazio dođe onaj drugi.. Da li je Marfijev zakon svuda oko nas ako malo bolje zagledamo?

                                                                                                  Coka

1 KOMENTAR

  1. Jednom recju, nekada nam je bas baksuzan dan…🤣Verujem da nista nije slucajno, samo sto ne mozemo da „izmozgamo“ i povezemo situacije da bismo nasli razlog.

Comments are closed.