Nažalost, shvatila sam da sam alergična na pse. Nakon što se „izmazim“ i izigram sa nekim psom svaki put me sve svrbi, imam čudan osećaj u grlu, a nekad čak i kijam.

Rastužila sam se, jer sam zavolela Miu mnogo, iako nije moj pas. Kad god bih je videla, ona bi mi se obradovala i mi bismo se site izigrlale.

Ako ne znate o čemu se radi i ako vas zanima, pročitajte kako mi je Mia „razbila“ strah od pasa,ovde.

Sada moram da budem malo opreznija.To znači da ona ne sme da leži u krevetu u kojem ću ja posle da spavam. Međutim, nekad krevet prekrijem njenim ćebencetom pa ona legne na njega, posle ga sklonim i nema opsnosti da u  krevetu bude dlaka. Čitala sam da se ipak savetuje, da u slučaju alergije na pse, oni teba da budu što dalje od spavaće sobe.

Češće perem ruke, umivam se i ostalo kako bih se zaštitila.

Isto tako, svi tepisi, prostirke, prekrivači gde se njene dlake lepe, češće se usisavaju, peru,brišu.

Negde sam pročitala da se savetuje da se u tim situacijama pas kupa na nedelju dana i da ga treba šetati češće.

Najčešća predrasuda koju mnogi imaju, kada su u pitanju alergije i astma, je da je bolje izabrati kratkodlakog psa. Treba razumeti da nije sama dlaka ta koja izaziva napade, nego ostaci odbačene kože ili perut, koji ostaju na dlakama. To dovodi do zaključka da psi koji imaju dužu dlaku neće biti češći izazivači alergija od pasa koji imaju kratku dlaku. Uzrok alergijskih reakcija takođe mogu biti i proteini koje luče žlezde koji se nalaze u njihovoj pljuvački i urinu.

Često razmišljam kako bih volela da imam psa. S obzirom da sam alergična, ti izgledi su se smanjili. Srećom, pronašla sam neke rase koje su potencijalno najmanje opasne kada su alergije u pitanju.

Jorkširski terijeri su slatki mali psi koji su idealni za porodice sa malom decom. Dok pojedini vlasnici puštaju da im dlaka poraste, vi ih možete redovno šišati i tako izbeći česta četkanja.

Francuska pudlica je pravi izbor za ljude koje žive u stanu i imaju problema sa alergijama.To su kratkodlaki psi i  vrlo je lako živeti sa njima.Ova rasa se ne linja , nema miris, te je zahvalan za čuvaje i održavanje.

Coton de Tulear je razigran, zabavan, odan i inteligentan pas. Struktura njegove bele, tanke, duge i talasaste dlake podseća na pamuk. Neophodno je da ih redovno I jednom dnevno četkate kako bi im dlaka bila uredna i kako se ne bi ukovrdžala.

Patuljasti šnaucer je jedan vrlo razigran i energičan pas.Ova vrsta se malo linja, te je pogodna za ljude sklone alergijskim reakcijama. Patuljasti šnaucer zahteva pažnju i vreme.

Shih Tzu je jedna od najdruželjubivijih rasa pasa. Dobro se slaže sa strancima, decom i drugim psima. Osim njegove dlake koja zahteva svakodnevnu negu, radi se o prilično nezahtevnoj i vrlo prilagodljivoj rasi. Mali rast ga čini pogodnim za život u stanu.

                                                                                      Coka