Priče o kučnim ljubimcima su neiscrpne. Čitali smo kako da ih volimo, kako da ih razumemo, dresiramo, hranimo, negujemo. I, svako ko ima psa ili mačku, ili i jednog i drugog ljubimca zna da može o njima ispričati još nešto što nije rečeno i iznova izazvati osmehe i zahvalnost drugih ljudi.

Postoji jedna lepa životinjica  koja je predivan ljubimac. Nezasluženo je zapostavljena i danas pišemo o njoj.  Činčila

 

Činčila je mali glodar koji je poreklom iz planina i brdovitih predela Anda u Južnoj Americi. Ime su dobile po indijanskom narodu Chincha. Početkom prošlog veka, one su donete u Ameriku i Kanadu, gde postaju kućni ljubimci.

Ove životinje su lovljene, a potom i gajene zbog svog krzna. Zbog toga su činčile krajnje ugrožena vrsta kojoj preti izumiranje. Ali, činčila nije krzno i ovaj tekst, osim što je priča o njima kao kućnim ljubimcima, predstavlja i apel da ih sačuvamo i volimo.

Činčile su noćne životinje i zato su idealni ljubimci za ljude i porodice koje preko dana nisu kod kuće, jer preko dana uglavnom spavaju. Izuzetno su razigrane i znatiželjne životinje. Veoma su druželjubive ali da bi vam se prilagodila, na početku vašeg druženja potrebno je da se krećete polako i da govorite tiho. Treba joj dozvoliti da vas onjuši, a da bi vam došla u ruke sama, potrebno je da je namamite. Činčila je bezopasna i neagresivna ali i osetljiva i plašljiva pa joj dajte vremena da se navikne na vas. Ono što je interesantno je da svog vlasnika činčila posmatra kao činčilu. Zato vaše druženje može biti veoma zabavno.

69049779 2322787887758074 7304625333288828928 n

perfectly round chinchilla camerons chinchillas 12 58ad536bef780 700
perfectly round chinchilla camerons chinchillas

Ovo je izuzetno čista životinja i na njenom krznu ne mogu da žive buve. Nema nikakav miris i ne izaziva alergije. Spadaju u vitalne životinje, retko oboljevaju i ako ih lepo negujete mogu živeti i preko 15 godina.

perfectly round chinchilla camerons chinchillas 20 58ad53837c46f 700
perfectly round chinchilla camerons chinchillas

Činčila se sama kupa u vulkanskom pesku koji treba da ima u svom kavezu. Zahvaljujući ovom tretmanu, njeno krzno izgleda tako božanstveno. Posmatranje činčilinog kupanja predstavljaće vam pravi ugođaj.

Postoje velike razlike u karakterima svake jedinke. Neke činčile su prave princeze, nežne i mirne, dok su druge nestašne i vole da skaču. Za razliku od drugih sisara kod kojih iz jednog korena raste jedna dlaka, kod činčila iz korena raste oko 60 dlaka. Zbog toga i zato što nema lojne i masne žlezde, činčila je gajena zbog svog krzna.

Pravilo je da se čuvaju u dovoljno prostranim kavezima koji imaju visinu jer one obožavaju da se penju. Bilo bi dobro i da imaju kućicu u koju može da se sakrije i spava.

Najbolje je da jede uveče, kad je budna i najbolje raspoložena. U radnjama postoji gotova hrana koja im je namenjena, a uz to vole i suvo voće, seno, jabuku, maslačak…. Voda je naravno obavezna.

Neophodno je pažljivo posmatranje kako bi vlasnik naučio njeno ponašanje i vokalizaciju putem koje komunicira. Kada škripi zubima, činčila je zasigurno uplašena. Tada je ne uznemiravajte. Činčile veoma često ispuštaju zvuk nalik na cijukanje, nešto kao dečije trube. One to rade i kad se igraju, kada su usamljene, kada im je dosadno ili kad joj treba hrana ili voda.

Činčile kao i psi mogu da prose za hranu ili za pažnju. To izgleda tako što ona stoji na zadnjim nogicama, dok prednje ispruži ispred glave sa pogledom usmerenim na ono što želi. Ako je vidite da ovo stalno radi u kavezu, to je jasan poziv na igru i zabavu.

Zvuči kao da je idealan kućni ljubimac, zar ne? Malo ćemo razbiti tu idealnu sliku. Činčila može da vas gricka istraživački, nežno i u igri. Kao i pas ili mačka, Međutim, može vas ujesti i agresivno, da vas baš zaboli i probije vam kožu. Takav ujed je uvek znak da je uplašena ili pod velikim stresom. Ovakav čin gotovo uvek je praćen prskanjem urina. To je ujedno i najneprijatnija stvar vezana za činčile. Dobra vest je da to ne rade sve činčile. Naime, one pribegavaju prskanju urinom samo kada su uplašene i nesrećne, a ako se tako osećaju, vlasnik mora da se zapita u čemu greši i da li je zaista bio dobar drug ovoj plemenitoj životinji.

chinchilla

I zato, obradujte sebe novim prijateljem ili je darujte nekome. Svaku činčilu koju kupute kao ljubimca istovremeno spašavate da je ne ubiju zbog krzna, a verujte na reč, lepše stoje kao  prijatelji nego kao bunde.

L.