Drage moje, ne znam za vas ali moj dan počinje šoljom kafe.

Pogotovo sada, kada je napolju hladno, bez šoljice tople kafe čiji se miris širi celom prostorijom ne mogu da zamislim jutro. Pa ništa drugačije ne prolazi i ovo subotnje, jesenje.

Prva jutarnja kafa
Prva jutarnja kafa

„Kafomanke“ će me razumeti. Za mene ispijanje kafe predstavlja poseban ritual. Nije to samo još jedan napitak u toku dana. Kada pijem kafu to je moje vreme.

Kafa je takođe metafora za druženje, priču, izlazak sa drugaricama. Kafenisanje. A da, dobro poznato kafenisanje uz koje se site ispričamo i ismejemo. Pa ponekad, kada se priča produži, „padne“ još jedna kafa.

kafa6
Kafenisanje

Danas postoji bezbroj vrsta kafa. Od espresa koji se pije ekspresno, do kapućina ili domaće koja se lagano gustira. Jedno je od najpopularnijih i najpozatijih ali i pića koja se najčešće konzumiraju u svetu. Ljudi je prosto obožavaju, od ukusa, preko mirisa, kofeina koji razbuđuje pa sve do tih rtituala njenog pijuckanja.

I tako, dok sedim, uživam i ispijam prvu jutarnju kafu, palo mi je na pamet da o njoj nešto i istražim…

kafa5

Veliki deo kafe proizvodi se u Brazilu, skoro 40% svetske kafe. Ali, da li ste znali da je ona mnogo pomogla ovoj zemlji u jednoj situaciji. Naime, 1932. godine Brazil nije mogao da priušti da pošalje svoj sportiste na Olimpijske igre. Međutim, kreativna ideja ih je spasila. Brod na kojem su bili sportisti su napunili kafom, koju su usput prodali.

Legenda koja priča kako je nastala kafa:

Najpopularnija je ona koja kaže da je etiopski pastir Kaldi jednoga dana primetio da se njegove koze „čudno“ ponašaju nakon što su se najele bobica s njemu nepoznatog grma. Kako su životinje postale prilično živahne Kaldi je i sam odlučio da proba plodove. Zaključio je da mu one vraćaju snagu pa je svoje otkriće podelio s koptskim sveštenicima u obližnjem samostanu. Sveštenici su usvojili naviku konzumiranja plodova koje bi najpre namočili u vodu i zatim pojeli dok bi vodu u kojoj su se bobice namakale popili. Kafa je prihvaćena među sveštenicima, jer ih je odražavala budnima za vreme dugotrajnih molitvi. Uz etiopske kopte kafu su koristili i pripadnici nekih drugih istočnoafričkih plemena i to tako da bi plodove jeli pomešane sa životinjskom masti. Takvi obroci održavali su im snagu prilikom dugih pešačenja.

Kafa je uticala i na religiju i dovela do mnogih promena

Pojavom kafe na evropskom tržištu u 17. veku dolazi do velikih promena. Opsednutost ovim napitkom i biljkom dovodi do toga da kafa bude proglašena satanističkim napitkom od strane nekih katoličkih sveštenika. Oni su naime smatrali da bi kafa mogla da potisne upotrebu crvenog vina, koje je po njihovom mišljenju posvetio Isus Hrist. Ipak, kada je papa Klemenet VIII probao kafu, navodno je odmah promenio mišljenje. Rešio je tu religioznu dilemu tako što je „krstio napitak“, čineći ga time prihvatljivim za katolike.

 

kafa4

Do sledećeg kafenisanja, Coka

 

5 KOMENTARA

  1. Dan pocinjem kafom…i „Dragom mojom“….Kafa je cudesan napitak. Pravis ga „po sebi“. Neko pije „tanku“, neko „kratku“, jaku, gorku, (pre)slatku…Nije ista, kao ni svi mi. Nikada niste čuli recept za najbolju kafu. Ne postoji.

  2. Meni je prvo što uradim kada otvorim oči stavljanje džezve na ringlu i pravljenje crne jake kafe bez koje ne mogu da započnem nijedna dan. Popodne obično popijem nes ili kapućino, ali dumaća ili turks kafa, kako je ko zove, najbolje mi leži ujutu. Draga moja je obavezan deo jutarnjeg rituala.

  3. Drage moje, probajte bulletproof coffee- sa kokosovim uljem i cimetom. Moze da se doda i kakao. Nije fenserski trip. Zaista je bomba!

  4. Muž ujutru kuva kafu, a sad počeo i sin. Blago meni. Volim gorku jer mi je život sladak pored njih. A kad idemo u Coffe Dream onda moka sa šlagom. A od zatucanih katoličkih popova ništa drugo se ne očekuje osim da nešto proglase đavoljom rabotom i zabrane. Prijatnu kafu i divan dan vam želim.

  5. Stvarno blago tebi, Dusanka.Ulepsale ste mi ovu jutarnju kafu, drage moje.Nasmejah se od srca – a da li postoji lepsi pocetak dana?

Comments are closed.