Beti Bacho, Beti Padho u prevodu sa hindu jezika znači Sačuvajmo naše ćerke, edukujmo naše ćerke.

Pod ovim nazivom, 2014-e godine, u Indiji, pokrenut je jedan program u oblastima ove države gde je podela na polove veoma jasno izražena.

A sve je počelo 2006. godine kada je u indijskom selu Piplantri umrla jedna devojčica koja se zvala Kiran. U znak sećanja na nju, njen otac Šajam Sundar, želeo je da podstakne meštane da slave i čuvaju svoje ćerke, pa je pokrenuo akciju sadnje drveća.

U Indiji, gde se uvek više slavilo rođenje dečaka, selo Piplantri učinilo je nešto potpuno drugačije. Od Kiranine smrti, svaki put kada se rodi devojčica, meštani zasade 111 stabala.

Oni se udružuju i zajedno sakupljaju novac da bi zasadili taj broj stabala ali i da obezbede hranu za novorođenu devojčicu i njenu porodicu. Roditelji devojčice tada potpisuju zakonsku izjavu da će njihova ćerka dobiti obrazovanje i da se neće udati pre 18-e godine.

U ovom selu se svake godine rodi oko 60 devojčica i ovaj program čini da ohrabri roditelje da svoje ćerke ne smatraju manje vrednim i da slave njihovo rođenje, a pre svega da se bore protiv duboko ukorenjene prakse da se žensko dete abortira.

Naime, jedna studija iz 2011-e godine je uočila 12 miliona prekinutih trudnoća u poslednjoj deceniji, koje su se obavljale jer je pol deteta bio ženski.

Od 2006. godine, ekofeminizam u ovom selu napreduje. Osim što se rađaju devojčice, zasađeno drveće je počelo da donosi i prihode. Meštani su oko svakog drveta zasadili i aloe veru koja se ponaša kao prirodni pesticid, pa, kao su i nju počeli da obrađuju i ona je uzvratila prihodima.

Danas, drveće i njihovi plodovi i aloe vera obezbeđuju sredstva za život za 8000 stanovnika Piplantrija.

L.

2 KOMENTARA

  1. Prelepa priča, ovo treba primeniti i kod nas, u našoj zemlji se i dalje može čuti da su devojčice neželjena deca. Tužno, ali istinito.

  2. Daroviti pojedinci poput tate umrle devojčice menjaju svet konkretnim akcijama. Od gomile koja viče „ua“ ili „živeo“ nema nikakve koristi.

Comments are closed.