22. maja, navršiće se 7 godina od kada je preminuo čovek koji se sebe nazivao „sveštenikom trotoara“.

Don Andrea Gallo, italijanski sveštenik bio je optuživan za niz „zlodela“ kao što su promovisanje komunizma i  antifašističkih vriednosti, pušenje marihuane i zalaganje za prava homoseksualaca. Kada  ga je Crkva prije 43 godine „otpisala“ zbog preterane leve orijentisanosti, Gallo je postao sveštenik odbačenih.

Rođen je 18. jula 1928. godine u Đenovi. Od najranije mladosti osetio je duhovni poziv  te se sa 20 godina, 1948. godine, pridružio redu u Varazzeu. Kao mladić našao se u misiji u Sao Paolu, ali ga kao osobu izuzetno osetljivu na nepravdu lokalna hunta već nakon godinu dana poteruje natrag u Italiju.

Četiri godine nakon povratka u Italiju zaređuje se, a prvi sveštenički poziv mu je bio dom za maloletnike Garaventa. Represivne metode popravnog doma zamenio je pedagoškim pristupom, davši štićenicima doma slobodu i poverenje, ali se to izgleda nije svidelo nadređenima pa je bez objašnjenja sklonjen s tog mesta. Potom postaje kapelan u zatvoru na ostrvu Capraia, nakon čega biva premešten u župu Carmine gde ostaje do 1970.  godine. Te su godine odredile don Galloa i on je čvrsto odlučio da se posveti radu sa svim prezrenima ovog sveta.

Ubrzo su usledila i prva javna sablažnjivanja, nakon što je otkriven sveštenikov prostor za pušenje hašiša, a nakon toga je i proglašen komunistom. Zbog silnih optužbi biva ponovno premešten u zatvor na Capraii, da bi se na kraju odazvao pozivu župnika San Benedetta u Đenovi, koji je zajedno s Gallom, osnovao zajednicu za pomo siromašnima, ali i ostalim marginalizovanim grupama.

don andrea gallo morto oggi 630x365 1
Don Andrea Gallo

Od svetovnih  vlasti je kažnjen 2006. godine zbog građanskog neposlušnosti. Naime, ratoborni don Gallo je u đenoveskoj  skupštini  zapalio džoint promovišući legalizaciju lakih droga. Istovremeno, dok je podržavao lake droge, žestoko se zalagao za zabranu izgradnje američke vojne baze u blizu Vicenze. Osim za komunizam, pušenje droge i pacifizam, don Gallo je optužen i za neobično blag stav prema homoseksualcima. U više navrata je osudio stavove katoličke crkve prema njima, a 2009. godine i sam je sučestvovao na Đenova Prajdu.

Popularnost izvan Italije doživeo je tek godinu pre svoje smrti kada se pročulo za snimak na kojem povodom obeležavanja 42 godine postojanja zajednice San Benedetto al Porto u Đenovi, posle svete mise, don Gallo zajedno s vernicima, peva čuvenu  revolucionarnu pesmu Bella Ciao.

Upravo uz nju je ispraćen na večni počinak.

L.