Na desnoj obali reke Drine,  u naselju Perućac, na udaljenosti od oko 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte, postoji jedna reka koja je deo Nacionalnog parka Tara. Nastaje od veoma jakog vrela Perućac u podnožju planine Tare, odakle se, sa nadmorske visine od 234metra spušta u reku Drinu, završavajući svoj tok vodopadom visokim 10 metara. Ova reka spada među najkraće reke evropskog kontinenta i ime joj je Vrelo.

Međutim, ova divna reka ima svoj nadimak po kojem je mnogo poznatija. U Srbiji ovu reku zovu Godina. Naime, nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine koja iznosi tačno 365 metara.

Reka godina spada u veoma hladne, bistre i providne reke. Te karakteristike su pogodne za uzgoj kallifornijske pastrmke, koja se služi u restoranu Vrelo čija se bašta nalazi tik pored samog vodopada.

Na svega 364 metara njenog toka, pored restorana, nalaze se i ribnjak, vodenica, dva mosta i jedan bistar potok.. Zato  za ovu rečicu kažu da spada u 7 srpskih čuda.

Reka Vrelo Reka Godina Perućac 015

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Датотека:Reka_Vrelo_(Reka_Godina),_Perućac_015.jpg Autor: Vanilica

No, nju ne krase samo geografske karakteristike i mali objekti.

Godina ne menja svoju dužinu ni za milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što se venčaju, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena.

one year river reka godina
  


Reka Vrelo (One Year River – Reka Godina) – ove fotografije su u vlasništvu Tripadvisora

Takođe se veruje da je ova reka mistična i da je mnogima pomogla da dobiju potomstvo i otklone razne psihofizičke tegobe. Kako se veruje, sreća čeka svakoga ko prepešači ceo njen tok i pri tom joj daruje novčić koji je prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ostvarile u roku od 365 dana nakon što su se prvi put pomolili nad Godinom.

Koliko je legenda o ovoj reci živa, govori i količina novčića na dnu koje su ljudi ubacivali i ubacuju.

“Posetioci veoma vode računa da se reka ne zagadi i ne isprlja, jer, ako se to desi, ona će se naljutiti i nema ništa od ispunjenja želja”,  kažu meštani.