U vreme kada je malo onih koji su spremni da pomognu drugom, i kada se čini da je humanost izgubila svoj značaj, setila sam se priče o jednoj Anji, ženi za koju sam saznala kada je pre skoro 4 godine usvojila malenog dečaka iz Afrike.

Anja Ringgren Loven osnivač je dobrotvorne organizacije  DINNødhjælp koja u Nigeriji štiti i spasava decu optužene da su veštice . Loven je postala poznata 2016. godine kada je fotografija iz jedne od njenih akcija spašavanja dece koje su proglašena za veštica postala viralna.

Na slici, Anja čuči pred malim nagim i izgladnelim dečakom, kome daje bocu sa vodom. Anja je potom dečaka odvela u dečji centar u Nigeriji, gde je čudom preživeo.

Nazvala ga je Nada (Hope), a spasilačka operacija postala je glavni katalizator u Lovenovoj borbi da ostatku sveta priča o deci vešticama i sujeverju koje je vladalo u Nigeriji.

U afričkim selima, i dalje postoji verovanje da su deca koja su povučena, lenja ili imaju određeni nedostatak, glavni krivci za siromaštvo. Takođe, veruje se da oni ne pripadaju ljudima već  vešticama, i da moraju biti živi spaljeni ili izgladnjivani do smrti.

Još kao mala, Anja Ringer Loven je sanjala da će jednog dana uspeti da promeni život ljudi u Africi, i da će im pomagati u borbi protiv siromaštva.

Danas je Hope zdrav i srećan dečak, ima sedam godina,ide u školu, igra fudbal i deo je Anjine porodice.

Do sada je spasila više od 300 nigerijske dece, a njih 76 živi u njenom centru. Učinila je da svet sazna sa kakvim se potresnim sudbinama suočavaju tek rođena deca zbog praznoverja, i izvršila veliki uticaj u lokalnim zajednicama.

Anja je počela 2009. godine da prikuplja novac za projekat obnove škole u Tanzaniji, gde je nešto ranije putovala. Dok je radila kao prodavac u prodavnici odeće RAV u Arhusu osnovala je DINNødhjelp.

Sledeće godine napustila je posao i prodala sve što je posedovala da bi ostvarila svoj san o spašavanju takozvane „dece veštica“ u Nigeriji koja su optužena da su veštice i prognana ili mučena do smrti zbog široko sujeverja u Nigeriji.

nta image gallery hope4 540x720 1

2014. godine, da bi otvorili sirotište u Nigeriji, Loven i nigerijski student prava David Emmanuel Umem osnovali su sestrinsku organizaciju DINNet Relief-a Afrička fondacija za pomoć deci, obrazovanju i razvoju (ACAEDF).

2015. godine Loven i Umem kupili su veliki komad zemlje u državi Akva Ibom u Nigeriji, gde su uz pomoć Inženjera bez granica izgradili Dečji centar Zemlja nade, između ostalog, dečije bolnice i poslovna škola. https://www.landofhope.global

DINNodhjaelp Land of Hope
DINNodhjaelp Land of Hope

Zemlja nade ograđena je površina od tri hektara sa prostorom za stotinu dece, dizajnirana da obezbedi bezbedno okruženje za ljubav deci i istovremeno važan element u borbi protiv sujeverja u zemlji.

IMG 0366 510x605 1

Loven drži predavanja od 2014. godine o tome šta znači prodati sve što posedujete da biste ostvarili svoj san. Ona je danas jedan od najprodavanijih govornika u Danskoj.

Lovenin rad u Nigeriji prepoznao je Dalai Lama, pozvavši Anju u Indiju da joj se lično zahvali i oda joj priznanje za dosadašnji rad u Nigeriji.

DINNodhjaelp Land of Hope2
DINNodhjaelp Land of Hope2

Anja je dobitnik sledećih priznanja:

Nagrada spasilaca 2018.

Nagrada Nada 2017.

Najinspirativnija osoba na svetu časopisa Ooom, 2016.

Medalja Niels Ebbesen, 2016.

Volonter godine – Nagrada za dečiji grad, 2016.

Paul Harris Fellov Medalja, 2017. 

Loven je nominovana za Danca/Dankinju godine 2017. i nagradu Nordjiske Inicijative 2015.

 

Fotografija koju i danas pamtim, obišla ja ceo svet. I dan danas ona predstavlja odraz života dece koja nemaju osnovne uslove za normalan i zdrav život.

Svake godine postavlja fotografiju kada malenom Houpu daje vodu, i pokazuje svima njegov napredak.

S.