Uz prvu jutarnju… 

Ili kako preživeti pubertet (ne vaš nego vašeg deteta …kod mene čitaj 2 komada u isto vreme)…Još ako se poklopi sa klimaksom ( vašim) …Iiiih..Bog da te vidi…

Onda ti budu jasne reči tvoje bake koja je uvek govorila kako mala deca sisaju mleko, a velika krv, kako je malo dete mala briga, a veliko velika i ono najbitnije „lako ti je dok ti je u kući i dok znaš gdje je“.

Kažu da se dete u prvoj godina menja i raste iz dana u dan iz meseca u mesec, ali ništa se ne može meriti s onom tranzicijom kada tvoje umiljato, slatko, pegavo čedo kome si bila centar sveta, preko noći postane dlakavo čudovište koje koluta očima tako da ponekad misliš da će se zaglaviti tamo nege, koje lupa vratima, koje ne želi da razgovara, izegava fizički kontakt i kome si ti preko noći od centra sveta postala NAPORNA.

JA?! Naporna?! Ja, koja sam najkulia mama na svetu?!

Iako je moje čudovište pubertetlija tek nešto kratko, postoji nekoliko stvari koje sam naučila neke na teži, a neke na lakši način.

1. SVI PROBLEMI SU JEDNAKO VAŽNI

S obzirom da je pubertetlijama, ma koliko grozni bili ipak nešto teže nego nama i nemaju pojma šta im se dešava u stanju su od baš svake muve da naprave slona. Jako je važno da ne omalovažavate njihove probleme i da svakome pristupa sa istom serioznošću, od keca u školi, problema sa drugarom pa do pramena kose koji baš neće da stoji kako treba.

I nikada kad vam dete dođe sa problemom koji se zove moj drugar i ja smo zaljubljeni u istu devojčicu nemojte se ni slučajno nasmejati. Ne pitajte kako znam.

2. GRLITE I LJUBITE SAMO KAD DOBIJETE OVERENO I PEČATIRANO ODOBRENJE

Možda je do pre šet meseci vaše dete bilo najumiljatije stvorenje koje vam se stalno vešalo oko vrata, ali ako je pubertet promolio svoju glavu možete da se pozdravite s tim. Ne navaljujte, pitajte za odobrenje pa tek onda grlite. Biće situacija kada će dete radije grliti sve druge ljude, od poštara, pekara, kasirke nego vas, ali to treba stoički da podnesete. Kažu da će proći. Faza, jebojepas.

3. PODSEĆAJTE NA KUPANJE

Kažu da je kod devojčica drugačije, ali dečacima će teško samima pasti na pamet da se okupaju dok u priču ne dođu devojčice onda ih ne možete izvući iz kade i večno ćete živjeti u stahu da će zguliti i ono malo kože što ima. Uglavnom, napominjite svaki dan, recite i da se ti likovi iz igrica isto kupaju iako tako ne izgledaju.

4. NE POSTAVLJAJTE PITANJA O DEVOJČICAMA/DEČACIMA

Neki dan sam brojala koliko tačno ljudi je prisutno u životu mog sina koji mu svaki put kada ga vide ne postave pitanje „imaš li curu“. Toliko da svi stanu na prste jedne ruke. Nivo crvenila koji se skupi u njegove obraze nakon tog pitanja nadmašuje sve nivoe crvenila ikad. Mi odrasli treba da prestanemo biti glupi i prestanemo otežavati deci taj životni period kao da nije dovoljno težak. O ovoj temi pričajte onoliko koliko vam dozvoli, ne navaljujte i budite veoma oprezni. Ista stvar je i sa seksualnošću. Koliko god vama bilo neugodno, njima je neugodnije.

5. PROVODITE VREME ZAJEDNO

U posljednjih godinu dana otkako sam mama pubertetlija pogledala sam više Marvelovih filmova nego u celom životu, naučila sve pesme Imagine Dragons-a, saznala šta je Fortnite, koja je razlika između PUBG i RPG video igrica, birala strane između Bake Praseta i Anđele i Nađe, saznala ko je Baka Prase… Koliko je važno da u periodu kada su mali ih ostavite da se igraju sami toliko je u ovom periodu važno da radite stvari zajedno, nađete neka zajednička interesovanja. Saznate šta se vašem detetu sviđa, u čemu uživa i ne osuđujete čak i ako je to Jala Brat.

6. SETITE SE SVOG PUBERTETA

Setite se samo koliko ste vi bili zbunjeni u tom periodu i koliko vam je bilo teško i zato ne budite kreteni već pomozite, volite i imajte razumevanja. I ma koliko vam bilo teško prihvatiti činjenicu da više niste potrebni kao ranije, pustite ih. Povremeno možete vrištati u jastuk. Ne u prisustvu deteta.

Jedina uteha jeste da će proći,.. valjda…

Ljiljana Đurišić

Rođena sestra Ironije, unuka Satirike i majka Koluta Očima