Koliko puta ste uhvatili sebe da ne znate kada ste legli na spavanje, da li ste odgovorili na sve poruke i mejlove, kada imate dogovor sa kim? Meni se u poslednjih nekoliko meseci često dešava da zaboravim važne stvari, da sam prebukirana poslom, privatnim obavezama, pa mi se desi da imam osećaj kao da živim u nekom haosu koji sam sama napravila.

Život u velikom gradu sa sobom donosi preveliki stres zbog gužve, stalni nedostatak vremena, i nerealna očekivanja kako nas samih, tako i naših poslovnih partnera.  Da bih preživela ovu gungulu koja se dešava baš na kraju godine osmislila sam trikove koje svakodnevno primenjujem kako bih olakšala sebi naporne dane kroz koje prolazim. Možda će nekome od vas pomoći ili dati ideju kako da unesete malo mira u svoj život, drage moje.

Meditacija – Kada govorim o meditaciji ne mislim na stručno vođene meditacije, koje možete naučiti kod učitelja koji se dobro razumeju u ovu oblast. Mislim na neki vid opuštanja uz muziku ili u tišini, isključenih telefona i televizora. Ja obično pustim sebi zvuk šume ili talasa, zatvorim oči i duboko dušem. Nakon petnaestak minuta (što je minimum vremena koje izdvojim za ovaj svoj ritual) osećam se kao da su mi misli pročišćenje od svih nepotrebnih informacija koje mi stvaraju anksionzost ili stes.

Miran san – Mislim da je ovo najteže sprovesti u delo, barem je meni bilo. Da bih se što bolje naspavala i osećala se odmornom uvela sam sebi pravilo da u krevet idem pre ponoći. Ma koliko obaveza imala i želju da ih završim uveče, nateram sebe nekako da u krevetu budem pre ponoći sa nekom knjigom, makar pročitala jednu stranu. To me umiruje i uvek me uspava. Najvažnije to što ujutru lakše ustanem, i ranije ako treba, ali sam puna energije.

Čaša vina nakon napornog dana – Ne mislim da ovo treba raditi svakoga dana (može preći granicu prihvatljive konzumacije alkohola), ali ponekad ne bi bilo loše da popijete čašu vina ako ste imali stresan i naporan dan iza sebe. Ja volim da sedim na terasi ako je toplo vreme i sa čašom vina gledam u daljinu. Uvek mi bude bolje.

Mirišljava kupka – Budući da volim vodu mogla bih sate provesti u kadi ili tuš kabini. Napravim sebi puno pene, ubacim mirišljave soli i utonem u toplu kupku. Mirisi i topla voda opuštaju telo, mišiće i nerve, pa ovakav vid opuštanja treba praktikovati bar jednom nedeljno. Odlazak u SPA centar je sjajan izbor za sve ljude koji vole vodu i ovakav vid oslobađanja od napetosti. P.S. Pazite da ne zaspite u kadi, može biti opasno (ne pitajte kako znam)

Do sledećeg časkanja, Jomart