Priča mi drugarica, koja voli da putuje i koristi svo raspoloživo slobodno vreme da otkriva svet, a pre svega domovinu, kako nigde nema lepše prirode do u Homolju. I još kaže kako je tamo svako godišnje doba kao bajka i da, ko nije bio i nije video ne može ni da zamisli.

Kaže još i da najviše voli planinu Beljanicu i da tamo ima poznati vodopad koji se zove Lisine, a neki ga zovu i Veliki buk koji se nalazi na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine i da je baš, baš doživljaj videti tu vodu.

Međutim, kaže i da je pravo iznenađenje ovog podneblja otkrila tek kada je istočnu Srbiju posetila sedmi put i da je veoma iznenađena što joj niko pre , kada je dolazila na ovu planinu nije otkrio Krupajsko vrelo.

Ovo vrelo se nalazi u podnožju Beljanice i kaže da se takva slika prirode može videti samo u bajkama.

Wikimedia Commons – fotograf: Zoran Cvetković

Krupajsko vrelo važi za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja i predstavlja jedan od najdragocenijih kraških izvora u našoj zemlji pa tako pripada grupi najreprezentativnijih gravitacionih  vrela.

Hladna izvorska voda ovog vrela meša se sa lekovitom vodom termalih izvora te zajedno na površini stvaraju kraško jezero u sred šume.

12

Wikimedia Commons – fotograf: Zoran Cvetković

Osim predivne prirode koja ovo vrelo okružuje i nestvarne boje njegove vode, još jedna stvar čini ovo mesto prizorom iz bajke. Pećina koja izbija iz samog jezera.

Krupajsko vrelo ispod svoje površine krije i fascinantnu priču ronilaca koji kažu da se na dubini od oko 120 metara nalazi čitav lavirint podzemnih kanala.

I zato…dok ga zlotvori ne markiraju za  svoje mini hidro elektrane, hajmo da uživamo.

L.