Sreća. Reč od pet slova koja predstavlja smisao našeg postojanja. Tragamo za njom čitavog života. Ona je uvek tu, ali nam ipak nedostaje. Neuhvatljiva je i nedodirljiva. Apstraktna. Maštamo o njoj.

Iz želje da je imaju ljudi su od vajkada smišljali razne načine da je prizovu i zadrže. Tako su nastale legende o tome kako privući sreću i koji predmeti je donose. Kao deca smo u travi tražili detelinu sa četiri lista i prolazili ispod duge verujući da nam to donosi sreću. Postoji legenda da se ako vidite odžačara treba uhvatiti za dugme i da će vam to doneti sreću. Jedan od predmeta koji donose sreću je i potkovica. Kako je potkovica postala simbol sreće?

Oblik potkovice se kod drevnih naroda povezivao sa boginjama lova, kod Starih Grka sa Artemidom, a kod Rimljana sa Dijanom. U keltskoj kulturi verovalo se da ovaj simbol štiti od zlih vila. Verovatno najzanimljivija legenda o potkovici dolazi iz Engleske. Naime, sam đavo je prema legendi posetio Svetog Dunstana, poznatog kao kovača i zatražio mu potkovicu. Međutim, on je uhvatio đavola pomoću potkovice i od tada postoji verovanje da đavo ne može da uđe u hrišćansku kuću na čijim vratima je okačena potkovica.

foto: pixabay.com

Potkovica se na vrata obično stavlja da visi na dole kako bi sreća posipala ukućane. U Engleskoj ćete međutim potkovicu videti okrenutu na gore, kod u Meksiku postoji verovanje da se ne sme dodirivati. Potkovica koja je stara uvek ima veću moć. U nekim krajevima smtra se da ženama pomaže ako su nerotkinje, a tek rođenu decu čuvaju od uroka.

Istočna tradicija takođe prepoznaje potkovicu kao simbol sreće. Feng šui nalaže da se potkovica postavi u određeni deo kuće zavisno od toga na kom polju želite da napredujete. Ukoliko je okačite u svom automobilu, zaštitiće vas od nesreće i neprijatnosti na putu.

Nadam se da ćete posle ove priče o potkovici kao simbolu sreće nabaviti jednu i staviti u svoj dom kao amajliju ili je možda privučete pa dođe u vaš život.

Pišite nam da li vi imate svoje amajlije za koje verujete da vam donose sreću…

Do sledeće priče o sreći, Jomart.