Ukoliko vas put nanese, a dosad niste bile, toplo preporučujem da posetite manastir Svete Petke izvorske, koji se nalazi u neposrednoj blizini Paraćina, u selu Izvor ili preciznije na 16-om kilometru puta Paraćin – Zaječar. Dva su razloga da ne zaobiđete ovaj manastir, nađete li se na tom putu.

Najpre, u njemu se nalazi dom za smeštaj žena ometenih u razvoju i jedini je takav (dom pri manastiru) koji imamo u zemlji.

Drugi razlog je istorija i značaj ovog mesta. Iako istorijski izvori ne beleže tačno vreme njegovog nastanka, a najčešće se pominje 14. vek, kao ni ko je bio njegov ktitor, u nekim izvorima se pominje da je to bila knjeginja Milica. U prilog tome ide podatak da je baš ona zaslužna što su mošti Svete Petke prenešene u Srbiju. Istorija beleži da je knjeginja nakon boja na Kosovu otišla kod svog zeta, sultana Bajazita, da ga zamoli da mošti Prepodobne Mati Paraskeve, prenese iz grada Vidina u Srbiju. Izvor kaže da je sultan to dozvolio. Obzirom da u to doba nije bila dovršena knjeginjina zadužbina Ljubostinja, knjeginja Milica je odlučila da mošti Svetiteljke smesti u manastir o kojem govorimo.

Možda zato nije iznenađujuće što je dom za brigu o nemoćnima formiran u ovom manastiru još 1946-te godine. U posleratnim godinama dom je prihvatao i ratnu siročad i mnogi štićenici su tu stizali kao deca i ostajali tu do kraja života.

Mati Glikerija vodi ovaj manastir već više od 50 godina. Danas sestrinstvo manastira Sveta Petka izvorska broji samo 10 monahinja koje brinu o trenutno 88 žena teže i teško ometenih u razvoju, u dobi od 18 do 80 godina. Polovina njih je nepokretna. Neke od tih žena imaju porodice koje ih obilaze, neke ne.

Treba imati veliku veru, strpljenje i ljubav da bi se brinuli o tako teško bolesnim ljudima.

Mati Glikerija sa puno ljubavi i topline kaže da su se monahinje i štićenice navikle jedne na druge i da ne mogu da zamisle da budu razdvojene jer, one koji dođu kod njih, ostaju tu do kraja života. Žive zajedno i dele i dobro i zlo, pa dom, kao i manastir smatraju svojom kućom.

Ipak, da nije baš sve kako bi Jevanđelje nalagalo da treba da bude, govori i činjenica da ovim odvažnim, časnim i velikim ženama koje brinu o bolesnima treba pomoć jer pomoći nikada nije dosta, a zavladalo je vreme kad se oči zatvaraju pred tuđom nevoljom. Kao da nas tuđa muka štiti kad se sruči na nekog drugog, pa se nadamo da je neće biti dovoljno da se prelije na nas.

Mati kaže da su njene štićenice najpre željne ljubavi i pažnje i da im je najpotrebniji dodir jer njega najbolje razumeju. Međutim, iako s teškom mukom govori o tome, važno je znati da su u velikim potrebama za pelenama za odrasle, donjim vešom, sredstvima za dezinfekciju i higijenu i hranom.

Da bi ste videli ovaj manastir i upoznali ove veličanstvene žene, treba tamo da otputujete.

Da bi vaša ljubav putovala, ako telo ne može, biće dovoljno da pozovete mati Glikeriju na 035 540 458 ili 035 540 568 ili +38166300905 i dogovorite se sa njom kako da pošaljete pomoć.

Fotografije: Manastir Sveta Petka izvorska 

2 KOMENTARA

  1. Mnogi moji bliski rođaci i prijatelji su se venčali ili krstili u ovom manastiru, obožavam da idem tamo. Donosi mir duši.

Comments are closed.