Rođena je 1922. Godine u Gradu Kalao na obali Perua. Poreklom je bila 23 koleno imperatora carstva Inka, Atavalpe. U njenoj domovini to ju je svrstavalo u neku vrstu plemstva ali ona nije marila za to niti je želela takvu vrstu popularnosti. Oduvek je želela samo jedno. Da bude pevačica.

Njeno ime bilo je Zoila Augusta Emperatriz Čavari del Kastilo. Na svom putu ka osvajanju sveta muzikom,promenila je ime i postala Ima Sumak.

U početku je pevala pesme inspirisane folklorom svoje zemlje, a kada je početkom 40ih godina stigla u Ameriku počela je da snima peruanske narodne pesme.

Kritičari su bili pozitivno iznenađeni, a publika oduševljena. Kombinacija njenog glasa,egzotičnog izgleda i scenskog nastupa, učinila je  da postane izuzetno popularna kod  američke publike.

Nakon prvog albuma, 1950e godine usledila je decenija njene svetske slave. 1961. godine krenula  je na turneju koja je trajala neverovatnih 5 godina. Nastupala je u 40 gradova Sovjetskog Savez, širom Evrope, Azije i Latinske Amerike.Svet  je bio opčinjen. Zvali su je „slavuj sa Anda“.

Yma Sumak završila je svoju karijeru 70ih godina. Njene pesme su dugo nakon toga korišćene u filmovima. 1987. godine snimila je pesmu I Wonder, iz Diznijevog filma Uspavana lepotica. 2006. godine dobila je zvezdu u holivudskom bulevaru slavnih. Umrla je 2008. godine u Los Anđelesu.

Možda će zvučati  neobično da je žena takvog renomea koja je smatrana muzičkom legendom  snimila samo pet albuma, ali, kada je u pitanju njen glas, biće dovoljno da poslušate samo jednu njenu pesmu. Bila je neprevaziđena po svom vokalnom opsegu. Mogla je da izvede 5 pa čak i 6 oktava. Bila je sposobna da peva u niskim bariton registrima i do visina iznad prosečnog soprana. Akustičari su izmerili da se frekventni opseg njenog glasa kretao od 123 do 2270 herca.

L.