Koristite ga svakodnevno, imate omiljeni, određuju ga prilike, poklanjate ga i radujete se kada ga dobijete na poklon. A, da li ste se ikada zapitale kako je nastao prvi parfem?

Smatra se da je prva izrada parfema započeta paljenjem biljnih smola da bi se dobio miris za kađenje prilikom verskih obreda. Reč parfem inače je reč latinskog porekla i znači „kroz dim“ – „per fumum“.

Jedan od prvih zapisa o upotrebi parfema potiče još iz starog Egipta. Kažu , kada je otvorena grobnica faraona Tutankamona, u njoj pronađeno preko 3000 bočica sa parfemima, čiji mirisi nisu iščezli ni nakon toliko vremena.

Umetnost pravljenja parfema stvorena je u starim civilizacijama Egipta, Mesopotamije, Rima i Grčke. Ovu veštinu mnogo kasnije preuzeće Italija, Španija, Francuska i Portugalija i postaće vodeći proizdođači parfema u svetu.

Ipak, smatra se da su prvi tvorci današnjih parfema bili Arapi, odnosno alhemičar Ibn Sini, koji je prvi otkrio ružinu vodicu. On je koristio alkohol da bi izdvojio esencijalna ulja iz cvetova i na taj naćin dobio parfem u tečnom stanju.

U istoriji Francuske, Luj 15-i bio je poznat kao veliki ljubitelj parfema i smatrao je parfeme zamenom za vodu i sapun. Engleska kraljica Elizabeta Prva zahtevala je da sva javna mesta budu namirisana, dok su, na primer Rimljani prskali više puta na dan sve oko sebe uključujući i životinje i ptice koje bi potom puštali da lete po prostorijama gde borave.

Prvi savremeni parfem nastao je 1370 godine, kada je jedan ispostink napravio mešavinu esecijalnih ulja ruzmarina i lavande za mađarsku  kraljicu Eržebet.

Međutim, sve do 19og veka, za izradu parfema korišćeni su isključivo prirodni sastojci, dok se danas stavljaju brojne arome veštačkog porekla. Ti prirodni sastojci poticali su od biljnih ili životinjskih sirovina i uvek su bili izuzetno skupi.

I dok su se od biljaka pravili eterični ekstrati i ulja, životinjske sirovine bile su još skuplje i dobijale su se iz žlezda životinja: kastoreum – iz trbušnih žlezda dabra, mošus – osušeni sekret iz trbušnih žlezda jelena, ambergris, dobijen iz testinalnog trakta kitova, cibet – izdvojen iz folikula žlezda mačke.

Toliko o prošlost. A sada nešto što se tiče trenutka u kojem živimo.

PH vrednost naše kože bitan je faktor kada birate parfem. Sigurno vam se dešavalo da vas oduševi parfem vaše prijateljice, a kada ga stavite na sebe, on naprosto miriše drugačije.

Dakle, kako će parfem mirisati na vama, odrediće najpre vaša koža. Na primer, esencije imaju bolji kontakt sa masnom kožom, dok umesto esencija, supstance imaju bolji efekat kod suve kože.

Na gruboj koži parfem je izraženiji, a sa glatke brže isparava. Ovo vam zvući komplikovano? Da pojednostavimo.

Parfem je najbolje birati i kupovati ujutru, kada vam je čulo mirisa najoštrije. Kada birate parfem nemojte na sebi imati neki drugi. Papir deformiše miris parfema. Zato izbegnite da pravite izbor mirisanjem parfema sa komada kartona. Ne isprobavajte nikad više od 3 parfema. Nećete znati šta ste mirisali. Ako parfem stavite na unutrašnji zglob ruke, ne utrljavajte potom ruku jednu o drugu. To će ubiti i miris i jačinu parfema.

Da znate i ovo. Svake godine, u svetu parfema, dodeljuje se FiFi nagrada koja predstavlja nešto poput Oskara za parfeme. Tom prilikom bira se najbolji parfem u nekoliko kategorija: najbolja medijska kampanja, najbolje pakovanje i najbolja mirisna nota.

Ove godine, parfem koji je imao najbolju medijsku kampanju bio je Black Opium  Yves Saint Laurent-a. Titula za najbolje pakovanje dodeljena je Chanelu Number 5, a za najbolji parfem proglašen je Honeysuckle& Davana iz kuće Jo Malone, London.

Neka ovo ne budu preporuke za vas jer je pitanje omiljenog parfema zaista  stvar ličnog ukusa. Takođe, ponekad će vam kopija bolje stajati od originala, a opšte je poznato da najskuplje ne mora pod obavezno da bude i najbolje. I nije.

Pošto je čulo mirisa naše dragoceno čulo, izuzetno je važno kako mirišemo jer je to najpre odraz naše higijene.

Zato se ne plašite da probate, ne preterujete, menjate i nađete nešto što liči na vas, prati vaš imidž i u čijem ćete oblaku da se osećate kao u svojoj koži.

Proizvođači kažu da se parfemi mogu podeliti i na godišnja doba i da onaj koji koristite zimi ne treba da stavljate leti i obrnuto. Jesen je pred nama pa, izaberite svoju mirisnu notu koja će prkostiti kišama i vetrovima. Srećno.

Nađa