DIVERSEability Magazine

Čelzi Verner je rođena pre 25 godina, i rođena je sa Daunovim sindromom. Doktori su rekli njenim roditeljima da će joj život biti pun prepreka i teškoća sa kojima će morati da se bori. Prohodala je tek sa navršene 2 godine i patila je od izražene atrofije mišića. Da bi pomogli njenom fizičkom stanju, kada je imala 8 godina, roditelji su joj omogućili da se okuša u više sportova, a ona je najviše interesovanja pokazala za gimnastiku. U to vreme, vežbala je jednom nedeljno po 2 sata, a nakon 2 godine svi su uvideli da zaista ima talenta.

Naporno se trudila da savlada čak i najednostavnije pokrete. Ono za šta je drugima trebalo nekoliko nedelja da nauče, njoj je oduzimalo i po godinu dana. Ipak, svaki put kada bi pala, ustajala je i pokušavala ponovo. U prvih pet godina njenog treniranja, Čelzi je uvek zauzimala poslednje mesto na takmičenjima.

Tada su njeni roditelji odlučili da joj nađu trenera i pronašli su Donu Pombo. Dona je pristupila Čelzi bez predrasuda i nastojala je da pred nju stavlja nove izazove. Bila je i prilično stoga, pa je devojčica počela da vežba i do 16 sati nedeljno. Ali baš kada je Čelzin naporni rad počeo da daje rezultate, paraolimpijski komitet Severne Karoline, odustao je od gimnastičkog programa. Čelzi nije želela da odustane, tako da je njena porodica odlučila da se ona oproba u redovnoj gimnastičkoj ekipi.

Obišli su sve gimnastičke klubove u okolini, ali, niko nije verovao da bi ona mogla da bude dovoljno dobra da bi se takmičila. Na kraju joj je u pomoć pritekla Dona i odlučila je da prihvati treniranje jedne ekipe samo da bi i Čelzi bila uključena.

Na redovnim gimnastičkim takmičenjima sudije su bile veoma stroge i Čelzi je često, ponovo završavala na poslednjem mestu. Ipak, ono što se svima činilo nemogućim, počelo je da se ostvaruje.

Kada je 1012. godine paraolimpijski komitet najavio organizaciju prvog gimnastičkog prvenstva, nakon 2 godine priprema u ekipi sa zdravim gimnastičarkama, Čelzi je bila spremna za dokazivanje.

Osvojila je titulu nacionalnog šampiona i odbranila je u naredne 3 godine. Ova neverovatna devojka četvorostruka je nacionalna šampionka.

Međutim, za Čelzi nije bilo dovoljno što je olimpijska šampionka, već ju je kompanija H&M angažovala da odradi modnu kampanju za njih. Nakon tog iskustva bila je zaražena poziranjem. Njena porodica je zbog toga obilazila jednu za drugom modnu agenciju, ali su im svi govorili da ne  postoji tržište za modele sa Daunovim sindromom. No, oni su bili uporni i nedugo potom, Čelzi je potpisala ugovor sa We speak modnom agencijom. Radeći kao njihov model, Čelzi je prošetala modnom pistom na njujorškoj nedelji mode i osvanula na naslovnoj stranici Ten Vogue.

Ovo je priča o devojci koja je pokazala svetu da je sve moguće i koja je utrla put mnogima poput nje. http://chelseaworldchampion.com

 

Možda će vas zanimati i:

Pratite nas i na društvenim mrežama facebook i instagram.