Kažu da nas mirisi za tren mogu vratiti u prošlost i podsetiti na neke događaje i osećaje. Mene je miris zime odveo u portu jednog manastira koji sam posetila jednog decembra. Osetila sam mir. Baš onakav nakav sam imala dok sam bila tamo.

Reč je o manastiru Vrdnik koji se nalazi u istoimenom naselju na južnim obroncima Fruške gore. Ovaj manastir nekada je bio jedan od najbogatijih na „srpskoj Svetoj gori“. Iako nema zapisa o tome kada je manastir osnovan veruje se da je nastao još pre dolaska Turaka na ove prostore. Prvi put se pominje u turskim knjigama u 16. veku kao manastir koji nije mogao da plača namete Turcima pa su monasi bili primorani da ga napuste. Manastir je opusteo i čekao neka bolja vremena za veru i naš narod.

Tako je i bilo. Manastir novi život dobija za vreme Velike seobe Srba dolaskom monaha iz zadužbine kneza Lazara,  manastira Ravanice kod Ćuprije. Oni su sa sobom doneli mošti kneza Lazara i riznicu. Kažu da se mošti svetitelja sa sobom nose samo kada se smatra da se nikada neće vratiti na svoje ognjište. Srećom nije bilo tako. Od tog vremena manstir nosi još jedno ime – Ravanica. Zahvaljujući monasima i narodu koji se ovde naselio ceo manastir je obnovljen. Danas se ovde se čuva kivot gde se nalazi deo moštiju kneza Lazara. U manastiru se takođe čuvaju i mošti Svete Velikomučenice Anastasije, koje potiču iz 3. veka.

IMG 9dadb978896bb42c76235cbfa9dcc7b0 V

U manastirskom kompleksu uz glavnu crkvu posvećenu Vaznesenju Gospodnjem nalaze i  dve kapele, kao i konaci.

U delu konaka se nalazi kapela posvećena Svetom Savi, a na izvoru nalazi kapela posvećena Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni.

U porti se nalazi i spomenik posvećen pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji, čija je porodica poreklom iz Vrdnika i čija kuća se nalazi nedaleko od manastira. Ovaj manastir je ženski, a njegove monahinje i danas čuva istoriju i lepotu ove svetinje.

Da li ste posetili ovaj manastir ili Frušku goru? Pišite nam…

Do sledećeg putovanja, Jomart  

1 KOMENTAR

  1. Nisam posetila ovaj manastir, ali zainteresovala me je priča o njemu. Bilo bi lepo videti ovu lepotu…

Comments are closed.