Simboli su svuda oko nas. Međutim, ovog dana zainteresovao me je simbol Venere. Poreklo njegovog izgleda ima mnogo izvora i dok s jedne strane predstavlja „ženu“, za druge je planetarno simbol Venere. 

Mnogi autori čak tvrde da potiče iz ručnog ogledala koje je držala boginje Venera, ali to je sve sporno.

Venera je poznata kao rimska boginja ljubavi i lepote i definitivno najlepša boginja antičkih mitova. Prema Homeru ona je ćerka Zevsa i Dione, dok je prema Hesiodu Venera rođena iz morske pene. U staroj Grčkoj je povezivana sa Afroditom, koja je zahvaljujući svojoj neizmernoj lepoti postala jedna od najmoćnijih boginja kojoj gotovo niko nije mogao odoleti.

female 1294228 960 720

Venera kao vladarka ljubavi, lepote i sklada simbolično je predstavljena kombinacijom kruga i krsta, što savršeno oslikava vezu duhovnog i materijalnog.

Njen simbol nas podseća da Duh dominira nad materijom, i da je ljubav ta koja može da nadjača sve materijalne impulse.

Kroz Veneru kao planetu sve gore pomenuto, što se često poistovećuje sa harmonijom, uživanjem, dobrotom i jednim univerzalnim principom ljubavi, može da se materijalizuje.

Venera predstavlja sve ono što nas inspiriše, ono što volimo i što nas čini srećnim, kao i ljubav i usmerenost ka nekoj osobi. Zahvaljujući Veneri možemo da vidimo koliko smo zapravo voljeni, a ona nam daruje i osećaj za kreiranje lepih odnosa sa našom okolinom.

Venera simbolizuje mlade devojke, umetnost u najširem smislu, luksuz, lepe i vredne stvari, imovinu, pa i brak. Pod njenom vladavinom su svi frizeri, juveliri, modni kreatori, igrači, ali i svi ukrasi svakodnevnice poput kozmetike, cveća, nakita i slatkiša.

Venera

Anđeo koji se vezuje za ovu zavodljivu planetu je anđeo Anael (Haniel), poznatiji kao anđeo zlatne svetlosti, romantične ljubavi i strasti.

 

 

 

Coka

2 KOMENTARA

  1. Žena se najčešće povezuje sa lepotom. Kažu za neke „male“ žene – „džepna Venera“. Ja bih rekla da žena jeste simbol lepote, ali i snage, darivanja…za to i jeste stvorena. Ona daje, kreira život. Pa zar to nije umetnost i lepota? Ali, ne bismo bile žene da nema one suprotnosti koja nas upravo čini ženama?
    Zanimljiv tekst, meni veoma inspirativan.

  2. Jeste, zanimljivo je bilo saznati nesto novo o Veneri kao simbolu.Evo sad bas pricam koleginicana, pijemo kafu, pa da nesto i nauce😉

Comments are closed.