Peter Tabichi je profesor matematike i fizike iz ruralnog dela Kenije. Predaje u srednjoj školi u selu Pvani.

Osim što je profesor, on je i franjevački fratar.

header
Peter Tabichi | Teacher awards, Best teacher, Teacher favorite things

Škola u kojoj radi nalazi se u polu sušnoj provinciji gde vladaju i suša i glad. Školsku populaciju čini sedam različitih plemena, a oko 95% učenika živi u siromaštvu, dok jedna trećina živi samo sa jednim roditeljem.

Škola u kojoj predaje ima samo jedan računar, isprekidani pristup internetu i odnos učenika i nastavnika je 58 naspram 1.

Uprkos teškim uslovima i za život i za rad i za učenje, Tabichi je osnovao najpre Mirovni klub u kojem je ujedinio predstavnike koji su bili umešani u nasilje. Svakodnevno sarađuje sa lokalnim zajednicama i podučava stanovnike kako da uzgajaju useve koji mogu da odole suši. On i njegovi đaci rade na obnavljanjima izvora energije i uređajima koji mogu da pomognu osobama sa invaliditetom.

Vođeni njegovim entuzijazmom i znanjem, njegovi učenici su se plasirali u finale Intelovog međunarodnog naučnog i inžinjerskoj sajma i osvojili nagradu Kraljevskog hemijskog društva.

Za samo nekoliko godina, Tabichi je udvostručio broj studenata koji pohađaju univerzitet.

U prošloj godini, na tradicionalnom takmičenju za Globalnu učiteljsku nagradu gde se dodeljuje nagrada  za najboljeg učitelja na svetu, pobedio je u konkurenciji od 10.000 profesora iz 179 zemalja i dobio je nagradu od milion dolara.

3363cdb812e89185469d08563fac762c
Peter Tabichi | Teacher awards, Best teacher, Teacher favorite things

Zasluženo! Jer profesor Tabichi godinama donira 80% svoje plate  da bi pomogao svojim učenicima koji su siromašni.

global teacher prize peter tabichi social share.jpg 1500x670 q85 crop subsampling 2
Peter Tabichi | Teacher awards, Best teacher, Teacher favorite things