Sedim u dnevnoj sobi, otvaram kutiju sa lakovima za nokte, biram kojom ću bojom da ih namažem i pitam se: Kako, kome i zašto je palo na pamet da farba nokte? Kako su ljudi ranije farbali nokte i kako je nastao najpoznatiji francuski manikir? Hm…

Ne postoji tačan odgovor na pitanje kada tačno, kako i zašto je izmišljen lak za nokte. Međutim mnogi izvori govore da je lak za nokte nastao 5000 godina pre Hrista, u Indiji. Naime, žene su bojile svoje prste s kanom. Ovaj način farbanja noktiju se praktiruju i danas. Mnoge žene iz različitih kultura i dalje boje svoje prste kanom za posebnu priliku, kao što je venčanje.

Hindusi takođe koriste kanu  za mendhi – umetnost  oslikavanja  zapetljanih  šara o dizajna na ruke i nokte indijske neveste. Budući da kana nije jaka, to ostavlja crvenkasto-smeđe mrlje na koži i noktima koji mogu trajati i oko tri nedelje.

U Vavilonu je tokom iskopavanjem kraljevskih grobnica pronađen prvi manikir set  iz drevne Vavilonije. Vavilonski muškarci svih staleža nosili su lak za nokte. Oni nisu koristili kanu. Predpostavlja se  da su u tu svrhu koristili ugalj. Zanimljivo je da je boja noktiju zavisila od klase, crnu su nosili u višim klasama, a zelenu u nižim.

Kinezi su takođe koristili boju za nokte kao znak klase i dinastije. Samo oni koju su pripadali visokoj klasi mogli su da farbaju nokte a određena boja oslikavala je vladajuće dinastije. Oni su unapredili tehniku i smatra se da su napravili prvu smesu koja bi služila samo svrsi farbanja noktiju. Tu smesu je činila kombinacija belanaca, pčelinjeg voska, Arapske gume i latica raznog cveća kojima bi stvorili pigment određene boje. Satima su potapali svoje nokte u ovu smesu kako bi dobili željeni učinak.

U Egiptu su nokte takođe farbali kanom, ali malo kasnije, 3000 godina pre nove ere. Razlika je u tome da je ljudima iz svih klasa bilo ozvoljeno da ukrase svoje nokte. Boje su te koje su korišćenje za pokazivanje razlike među slojevima: u nižim klasama koristile su se blede boje dok su se crvene nijanse nosile u višim slojevima.

Vizažist Michelle Ménard je 1920 godine inspirian visokim sjajem auto boje te je prilagodio farbu za automobile za upotrebu na noktima. To je rezultiralo sjajnim lakom, sličnim kakvog  mi danas koristimo. Desetak godina kasnije, u Americi, Ménard je određenom tehnikom usavršio svoju formulu koristeći pigmente umesto farbe. Konačan proizvod je evoluirao u kozmetičkoj kući Revlon.  Tokom 1940.godine, uz pomoć Technicolor i poznatih i gamuroznih glumica, lak za nokte postao je element visoke mode. Crvena simbolizovala je  kraljevstvo i nosile su je Hollywood plemkinje.

Najpoznatiji crveni nokti tog vremena pripadali su Riti Hejvort.

nokti1

Krajem sedamdeseih godina 20.veka, svetski poznat Francuski manikir koji je poznat svuda u svetu svoj debi je napravio na Pariškim pistama i momentalno postigao uspeh. Ovaj jednostavan i popularan izgled je stvorio Džef Pink, osnivač Orly, koji je želeo da stvori stil noktiju koji je praktičan i svestran. I uspeo je. Žene su s oduševljenjem prihvatile ovaj stil i on je i dan danas jedan od najviđenijih i najpopularnijih manikira.

Krajem dvadesetog veka lak za nokte je bio deo punk rock i „grunge“ pokreta. Kako žene tako i muškarci lakirali su svoje nokte u crno. Taj stil bio je prepoznatljiv za slušaoce te vrste muzike.

Kroz istoriju, žene su menjale trendove lakiranja noktiju. Za vreme Drugog svetskog rata bio je popularan crveni lak, u vreme disko osamdesetih neonske boje, a danas, gotovo su jednako zastupljeni svi stilovi.

Žene često kroz svoj manikir iskazuju svoj karakter. Neretko je manikir takav kakav je kako bi se savršeno uklopio u određenu odevnu kombinaciju, ili je jednostavno uredan i predstavlja „ukras“.

Razvijeni su i lakovi koji traju i po mesec dana kojima se štedi vreme koje trošimo na ovu ‘aktivnost’. Mada ženama je često lakiranje noktiju antistres terapija i vreme kada se posvete sebi.

                                                                                                                       Coka