Verovatno ne postoji žena koja je u svakom trenutku zadovoljna svojom kosom. Zbog toga se masovno pribegava presama za kosu, viklerima, uvijačima, hemijskim tretmanima i besomučnim farbanjem – kako bi se pogodila idealna boja, pramenovi, ombre i sombre. Međutim, zadovoljstvo je kratkog daha. I dok mnogi mogu da nam daju savete kako da ‘’menjamo’’ kosu, retki su oni koji mogu da nam pomognu da istu oporavimo.

 

Srećom, upoznali smo devojku koja svojim savetima i eksperimentima okuplja pravu armiju žena sa zdravom kosom. I što je najbolje, obnavljanje kose radite kod kuće!

Zdravokosa, kako je sebi sa pravom nadenula ime, živi u Sarajevu, bivša je stjuardesa koju je put ipak naneo na oblast prava. Posetila je 87 država! U slobodno vreme planinari sa svojim psom Bee, vozi bicikl, sluša audio knjige i uživa da gleda kulinarske emisije, iako ne kuva.

Istražuje i primenjuje princip održivog življenja, a hobi joj je i pravljenje raznoraznih lista i planiranje putovanja koja se možda nikada neće realizovati.

Draga Moja: Kako si došla na ideju o Zdravokosi?

Zdravokosa:  Prva ideja za Zdravokosu je došla u razgovoru sa prijateljicom, kada smo komentarisale kako bi bilo super da “neko” ima instagram profil koji bi se bavio samo kosom.

Za par dana mi je na um palo da bih ja mogla biti taj neko — kada sam sjedila sa maskom na kosi i glavom među nogama — u tzv. Inverznoj metodi koja pospješuje cirkulaciju i djelovanje maske za kosu. Već četiri godine — nakon fijaska sa ekstenzijama — intenzivno istražujem o zdravim i prirodnim načinima oporavka i njege kose. Otkrila sam da sa sastojcima iz špajza mogu praviti stvari poput suhog šampona, gela, laka za kosu ili maske za kosu — sve to bez ijedne štetne hemikalije, bez mikroplastike, i minimalizirajući utjecaj koji kupovni proizvodi imaju na okolinu.

WhatsApp Image 2020 02 25 at 23.56.25 2
Foto: Zdravokosa

Draga moja: Koje su najčešće greške koje žene prave sa kosom?

Zdravokosa: Čini mi se da sve pravimo one greške koje vidimo u televizijskim reklamama, poput umotavanja kose u romantični peškir-turban nakon pranja, ili šamponiranje cijele kose umjesto šamponiranja samo tjemena. Priznajem da pjenušava pundža lijepo izgleda, ali osim što je potpuno nepotrebna, ona i lomi ranjivu, mokru kosu. Osim te dvije, mislim da je česta greška i češljanje kose kada je mokra ili jako vlažna. Kosa je tada najosjetljivija, dlaka je puna vode, kutikule su podignte, i najmanje što kosi treba jeste bilo kakvo mehaničko oštećenje, do kojeg neminovno dolazi češljanjem. “Luksuz” češljanja mokre kose sebi mogu priuštiti samo kovrdžave žene.

Draga moja: Postoji li univerzalna maska za sve tipove kose?

Zdravokosa:  Hm, mislim da je jednostavna maska od domaćeg meda i ružine vodice omjera 3:1 dobra za sve tipove kose i kože, ako ne postoji neki ozbiljniji medicinski problem. Med je namirnica koja nježno čisti tjeme, u isto vrijeme vlaži kožu i kosu, te im pomaže da tu vlažnost zadrže i nakon sušenja. Djeluje antiupalno pa neće smetati ni jako osjetljivoj koži — čak ni koži koja prolazi neke upalne procese (iako za ovaj dio savjetujem prvobitnu konsultaciju sa dermatologinjom). Ima antibakterijska i antigljivična svojstva, pa se koristi u maskama čiji je cilj da se riješe peruti. Zatara kutikule i popunjava mikrooštećenja na dlaci, pa kosa poslije Medaske — kako sam nazvala masku za kosu od meda! — ostavlja kosu sjajnom i zaglađenom.

 Moram napomenuti da je važno da dolazi od pouzdanog proizvođača, te da su pčelice što manje tretirane antibioticima. Dakle, med je jako jednostavna namirnica koja može riješiti razne probleme s kosom, a jako prija i potpuno zdravim kosi i koži.

Ružina vodica ima sličnu pH vrijednost onoj kože i kose, te ju hidrira i njeguje. Također ima antiupalna svojstva. U ovom slučaju, potrebno nam je nešto da med razblaži, kako bismo ga lakše nanijele na kosu, i ružina vodica je idealan drugi sastojak Medaske!

 

Foto: Zdravokosa

 

Draga moja: Koji savet žene najčešće traže?

Zdravokosa: Ispočetka sam dobijala dosta pitanja o tome kako pospješiti rast kose i kako spriječiti opadanje kose, pa sam pisala o svojim iskustvima s maskama i uljem od luka. Kako je Zdravokosa rasla, dobijala sam sve više pitanja od žena koje imaju problema sa masnom kosom, pa sam smućkala Glinasku — masku za kosu od gline. Te dvije teme su definitivno najzastupljenije.

Draga moja: Koji je najneverovatniji trik vezan za kosu, koji si saznala?

Zdravokosa: Najnevjerovatniji trik — hm, sad ih imam već jako puno! Mislim da je najjednostavniji i meni jedan od najdražih “ananas”! To je način skupljanja kose u jako visoku pundžu za vrijeme spavanja. Ja kosu ne vežem skoro nikada na tradicionalan način, gumicama ili takicama za kosu, već je učvrstim češljićem; pa tako radim i kada je pokupim u “ananas”. Na taj način se kosa manje lomi, manje gubi vlagu, manje se masti — i dodatni plus — ujutro ima nevjerovatan volumen! Kad smo kod spavanja i trikova, kosi (i koži!) najviše godi spavanje na svilenoj jastučnici!

WhatsApp Image 2020 02 25 at 23.56.25 1
Foto: Zdravokosa

Draga moja: Šta savetuješ ženama da rade, kako bi im kosa bila zdrava?

Zdravokosa: Mislim da bi prvi korak trebao biti revidiranje proizvoda koje koristimo za kosu. Nakon što se uvjerimo da ne sadrže štetne, agresivne hemikalije, savjetovala bih im da probaju prirodne maskice i preparate; nevjerovatno ih je lahko napraviti, a neuporedivno su zdraviji od većine onih koji su nam dostupni na policama.

Šampon za suho pranje se napravi sa sastojcima iz kuhinje za tri minute, a ne sadrži abrazivni alkohol niti slične isušujuće komponente! Gel za kosu od lalenih sjemenki — Gelan! — je spas za loknice i odličan dodatak maskama za duboko hidriranje, a da bismo napravile cijelu teglu koja može trajati sedmicama, treba nam 15 minuta. Uporedo sa prirodnim preparatima, male promjene loših navika čine čuda, poput izbjegavanja češljanja mokre kose.

Za još savjeta o njezi kose, dođite da se družimo na Zdravokosoj!

https://www.instagram.com/zdravokosa/

Sa Zdravokosom razgovarala Katarina