woman 591576 1920
woman 591576 1920

Latinska poslovica nas uči da samo u zdravom telu može boraviti zdrav duh. Žene su te koje prve govore o svom izgledu i najviše vremena provode u razmišljanju i preispituvanju sopstvenog tela.

Nezadovoljstvo sitnicama na našem telu koje uvek možemo pronaći uznemirava naš duh i čini da se osećamo loše u sopstvenoj koži. Zašto je to tako?

Žene su svojim rođenjem dobile tu sposobnost da jednoga dana mogu postati majke. Ova biološka činjenica učinila je da se kroz različite faze života naše telo gotovo neprestano menja. Sa druge strane tu je i ona neizostavna potreba da se dopadnemo suprotnom polu kako bismo osvojili muškarca sa kojim želimo da imamo potomstvo. Ovo bi bila čista biološka potreba za opstankom naše vrste. Međutim, stvari su mnogo komplikovanije.

U tinejdžerskom dobu se svaka devojčica koja polako postaje devojka susrela sa promenama na telu, a one nisu uvek pozitivne i prijatne. Rad hormona utiče na menjanje našeg izgleda, kilaža se može naglo povećati ili smanjiti, ženske obline su sve primetnije, a najveća promena dešava se u našoj glavi.

Tada počinju ona preispitivanja, da li samo dovoljno lepe, zgodne, imamo li dovoljno duge noge, bujne grudi ili zategnutu zadnjicu. Usled ovih dilema javljaju se prvi kompleksi i upoređivanja sa drugim ljudima iz našeg okuženja, koja mogu loše uticati na naše emotivno i psihičko stanje. Međutim, kada se završi ovaj period traženja sebe i sazrevanja, nailazimo na prvi pogled stabilniju zonu. Vreme zrelog doba, kada je žena sprema da na svet donese novi život posebno je stanje i telo neprestano šalje drugačije poruke. Ukoliko želimo da se ostvarimo kao majke i to se desi, moramo biti spremne da ozbiljnu transformaciju tela, što nije uvek najprijatnije i može dovesti do komplikacija.

Ipak, i to nekako prođe. A onda dolazi period menopauze, koji nije ništa bezazleniji u odnosu na druge periode u životu žene. Zaključak bi mogao biti da je ženskom telu, ali i celokupnoj ženskoj ličnosti svojstvena jedna imenica koja nas prati na zemaljskom putu, a to je promena.

Kako prihvatiti sve te nimalo bezazlene izazove za nežno žensko biće? Hm, ni mnogo mudriji od mene nisu našli odgovor na ovo pitanje, ali ipak moje iskustvo možda nekome može biti od koristi. Oslonite se na starije osobe ženskog pola iz vašeg okruženja, ma koliko se činilo da govorite različitim jezikom one vam mogu biti podrška u svakom trenutku. Sve su one to prošle.

Razgovor sa drugaricama koje imaju slične probleme ne dovodi uvek do rešenja, ali ipak nam može biti lakše kada znamo da još neko sa nama deli ista razmišljanja. Na kraju, potrudite se da u glavi budete svesne svojih nedostataka i prihvatite ih kao nešto što vas čini posebima. Naše telo je naš hram, treba ga negovati ma kakav bio, jer samo tako nam može biti dobro u njemu.

Pišite nam svoje trikove uz koje se osećate bolje u svom telu…

Do sledećeg čitanja, Jomart

4 KOMENTARA

  1. Kad shvatim koliko zivot brzo prolazi- jedini zadatak koji sebi postavim je da sto vise UZIVAM. Svakako je previse problema i nevolje. Ne gubiti vreme na gluposti!Jedini savet.

  2. Odlican savet.Samo jos da ga sprovedem u delo.To mi cesto veoma tesko, iako znam da treba da odbacim banalne sitnice koje me saplicu u uzivanju u zivotu.

  3. Ne mogu ponovo da imam 25 godina, ni 35, ni 45… Volim da se dopadnem sebi u ogledalu. Ko to porice, laze. Ali isto tako znam da cu sebi biti „zenska i po“ sa 55 kad se prisetim 45. hodine. Uvek smo lepe, samo to ne kapiramo. I naravno, treba da budemo negovane.

  4. Nametnuti su nam obrasci izgleda, preko medija i trendova, međutim mislim da ipak svaka zena ima svoju konstrukciju i ne može se voditi surovim principima, jer i da izgleda savrseno po propisima a da se ne oseca sva svoja takva to se naravno odrazi na unutrasnjost i onda nastaju problemi, nastane praznina i zena gubi sjaj koji daje čar njenom izgledu. Svaka zena treba da sluša svoje telo i da bude takva da zrači samopouzdanjem, kretanje da bude iz unutrašnjosti ka spoljašnosti, tako će i najbolje i najdugoročnije da traje ta lepota.

Comments are closed.